Spring naar inhoud

Bioschuur in Meeden

Familie Prins | Eigenaren de Bioschuur

De familie Prins heeft sinds 2003 een akkerbouwbedrijf. In de loop van de tijd groeit de twijfel over het gebruik van chemische middelen in de akkerbouw, zoals gewasbeschermers en kunstmest. Ze vinden het niet verstandig om daarmee door te gaan en overwegen de overstap naar biologische akkerbouw.

Biologische akkerbouw geeft meer dynamiek én meer producten

“De biologische manier sprak veel meer aan. Alleen duurde het even voordat er goede technische mogelijkheden waren om onkruid te verwijderen. Want ‘met de hand schoffelen’ is niet te doen en erg duur. Nu kun je met een schoffel achter de tractor het onkruid weg krijgen.”

Gevolg is dat de familie in 2016 de overstap maakt naar biologische akkerbouw. “Het is een heel goede keuze geweest en heeft geleid tot veel meer dynamiek in ons akkerbouwbedrijf. Ondanks dat het meer werk en bureauwerk is, zijn we er heel blij mee. We zijn veel meer verantwoordelijk voor ons eigen product, werken met meer collega’s in het bedrijf, hebben veel nieuwe gewassen en meer afnemers. Het is een leuke uitdaging, er rolt wat meer geld doorheen en er blijft wat meer over.”

De Bioschuur in Meeden

“Zonder de LEADER-subsidie is een winkeltje beginnen eigenlijk niet te doen. De schuur van 45 meter en de winkel van zo’n 6 meter kosten bijna evenveel. Je moet voldoen aan hygiënemaatregelen, koelen, vriezen en een winkelinventaris aanschaffen. Je hebt veel meer kosten.”

Nu de biologische akkerbouw meer producten oplevert, wil de dochter van Prins daarmee graag een winkeltje runnen. Ze begint met een stelling in de boerenschuur met de verkoop van uien, pompoenen, knolselderij, aardappels, wortels etc. Alles van eigen land. Intussen behoren ook prei en eieren van eigen kippen tot het assortiment. De kaas komt van een collega melkveehouderij en het rundvlees van een vleesveehouder in de buurt.

Al na anderhalf jaar is ‘het winkeltje’ in de boerenschuur te klein en wordt het tijd voor professionalisering. Ook wil Prins het bedrijf uitbreiden met een nieuwe stal voor schapen om schapenmelk te produceren. “Dat is een mooie gelegenheid om er ook een nieuwe winkel in te vestigen, want de verkoop groeit. We zijn begonnen met twee of drie klanten per dag, en nu hebben we een omzet van drie tot drieënhalf duizend euro in de maand. En die groei zal doorzetten.”

Naar verwachting komt eind april 2023 de vergunning. De planning is om begin 2024 te starten met het melken van schapen en verkoop van producten in de nieuwe winkel.

Voor de familie Prins is de LEADER subsidie van groot belang. “Zonder die subsidie is een winkeltje beginnen eigenlijk niet te doen. De schuur van 45 meter en de winkel van zo’n 6 meter kosten bijna evenveel. Je moet voldoen aan hygiënemaatregelen, koelen, vriezen en je hebt een winkelinventaris nodig. Je hebt veel meer kosten, daar haal je niet zomaar een boterham uit. Maar we doen het ook een beetje uit idealisme, en voor het contact met de buurt en met de consument.”

“Over een jaar of vijf? Dan verwacht ik dat de winkel vijf tot zes dagen per week open is. Dat we een goedlopende winkel hebben waar ik mensen tegen een goed boerentarief kan helpen aan verse biologische groenten, schapenkaas en meer van dat soort dingen.”

De Bioschuur in Meeden