Bakker Prins bakt authentieke streekproducten duurzaam bruin vanuit Scheemda
Rick Prins | Eigenaar Bakkerij Prins
Groninger koek, oudewijvenkoek en roggebrood. Het is slechts een greep uit de typisch Groninger producten die de Oost-Groninger bakker Prins bakt. Ook voor het dagelijks brood in uiteenlopende varianten kunnen klanten terecht bij de zaak die ruim twintig jaar geleden begon in Scheemda en inmiddels ook winkels heeft in Delfzijl, Appingedam, Siddeburen en Winschoten. Na diverse uitbreidingen hield eigenaar Rick Prins zijn onderneming tegen het licht om het geheel toekomstbestendig en duurzaam te maken.
De ambachtelijke bakker die de smaakvolle, E-nummer- en lactosevrije streekproducten bakt van granen die door zijn eigen familie worden verbouwd en vervolgens worden gemalen bij een malerij in de regio. Het klinkt alsof je een halve eeuw teruggaat in de tijd. Maar in werkelijkheid is dit misschien wel weer juist de toekomst. Minder transportkilometers betekent minder vervuiling en van grondstoffen uit eigen regio weet je zeker hoe zuiver en echt ze zijn. Dat is duurzaam, gezond en dus toekomstbestendig voedsel.
‘De banketbakkerij kan nu heel goed gebruik maken van de restwarmte van de broodbakkerij’

Werk aan de winkel
De duidelijke visie, het ambachtelijk vakmanschap en de verkrijgbaarheid op diverse plaatsen in de regio zijn ingrediënten voor een succesvolle onderneming, waar zo'n veertig mensen werken. Toch was er werk aan de winkel. Zo werden brood en banket op verschillende locaties gebakken. "Terwijl de banketbakkerij juist heel goed gebruik kan maken van de restwarmte van de broodbakkerij", vertelt Prins' zwager Boudewijn Rosman, die met zijn architectenbureau 1:1 architecten verantwoordelijk was voor het ontwerp en de begeleiding van de subsidieaanvraag.
De verouderde broodovens in hoofdvestiging Scheemda waren al vervangen door energiezuiniger exemplaren met voldoende capaciteit voor alle bakwerkzaamheden van de banketbakkerij. Wel moest er voor het onderbrengen van beide bakkerijen in Scheemda extra werkruimte komen. Die ruimte is ook nodig voor het creëren van leerplekken en volwaardige stageplekken, waar de leermeesters van Bakker Prins de kneepjes van het ambachtelijke bakkersvak leren aan een volgende generatie.
Belevingswinkel
Tegelijk was ook de Scheemder winkel gedateerd. De wens leefde om de buitenkant het pand een meer authentieke uitstraling te geven. Rosman kwam met een ontwerp van een gevel waarin sierlijke, oorspronkelijke elementen te herkennen zijn. “De bestaande winkel is nu een belevingswinkel waarin de producten aantrekkelijker en overzichtelijk worden gepresenteerd”, vertelt Rosman.
Brasserie met terras
De voormalige koffiecorner is nu een volwaardige brasserie met terras waar klanten kunnen genieten van de lekkere producten die er worden geserveerd. Hiervoor is ruimte gecreëerd door de leegstaande bakkerswoning onder hetzelfde dak bij de zaak te trekken. Volgens Rosman voorziet de brasserie zichtbaar in een behoefte: “We horen vaak van mensen dat er zo weinig aanbod van horeca is in de regio.” Prins had met het oog op de praktische bedrijfsvoering de ambitie om alle veranderingen in de bedrijfsvoering in één keer helemaal goed aan te pakken, een investering van ruim 370.000 euro. Zonder de LEADER-bijdrage van 125.000 euro was dit niet mogelijk geweest.
