Bezoek LEADER regio's Oostenrijk

05 oktober

Van 3 t/m 5 oktober bracht een delegatie van drie LEADER regio's uit Oostenrijk een bezoek aan LEADER Oost-Groningen en LEADER Zuidoost en Zuidwest Drenthe.

De drie Oostenrijkse regio's hebben de ambitie om meer inwoners op de fiets te krijgen. Het aandeel fiets in de totale mobiliteit is momenteel ongeveer 5%, waarbij de wens is dit te verhogen tot 10% in de komende 10 jaren. De LEADER regio's willen projecten opzetten om dit te verbeteren. Als onderdeel van deze gezamenlijke ambities wilden zij graag inspiratie opdoen in LEADER-regio's in fietsland Nederland.

Tegenbezoek toerisme

In Oostenrijk zijn deze regio's succesvol met recreatief fietsen. Groningen en Drenthe kunnen leren van deze goede voorbeelden. De provincie Groningen geeft in het collegeprogramma aan recreatief fietsen te willen stimuleren. Ook LEADER Oost-Groningen heeft dit als doelstelling in haar programma. De Provincie Drenthe zet met het programma 'Op Fietse' flink in op fietstoerisme. In mei of juni 2020 staat een tegenbezoek gepland aan Oostenrijk waarbij zij hun successen in het recreatief fietsen tonen. In die delegatie is ruimte voor LEADER deelnemers en fiets/recreatie-organisaties uit Groningen en Drenthe.

Donderdag - Drenthe

Het bezoek aan Noord-Nederland startte in Drenthe, in het LEADER-gebied Zuid-Oost-Drenthe. In Dalen bezocht de delegatie een school met een multifunctioneel speelplein. Bij het uitgaan van de school was goed te zien dat het aandeel fietsers onder schoolkinderen op het platteland hoog is. Vervolgens werd de "Col du Vam" beklommen. De top van deze berg bij Wijster bevindt zich op 4800 centimeter, tot grote hilariteit van de Oostenrijkers. Hiermee liet Drenthe zich wel van zijn beste kant zien met projecten op het gebied van woon-werkfietsen en recreatief fietsen. 's Avonds maakten de drie Oostenrijkse LEADER-regio's van de gelegenheid gebruik om hun regio's te presenteren.

Vrijdag - bezoek Oldambt-Westerwolde

De groep begon de dag in Blauwestad waar gedeputeerde Fleur Gräper van Koolwijk en wethouder Laura Broekhuizen vertelden over mobiliteit, woon/werk fietsen én het Oldambt. Onder het genot van een "Lekker Bakkie" (LEADER project) ontstond een geanimeerd vraaggesprek.

Na het bezoek aan Blauwestad zou er gefietst gaan worden maar helaas gooide het slechte weer roet in het eten. Er zijn deze dag daarom met de bus een aantal LEADER projecten bezocht. Fabriek De Toekomst, lunch bij camping Noorderloo, bierbouwerij Westerwolde, Kloosterboerderij Ter Apel en tot slot het museum Klooster Ter Apel. De dag werd afgesloten en doorgesproken met een gezellig diner in Ter Apel. Een zeer geslaagde uitwisseling

Zaterdag - fietsen in de stad

Zaterdagochtend deden de provincie Groningen en de gemeente Groningen uit de doeken wat hun beleid was en wat de ambities voor de toekomst zijn: een toenemend gebruik van de fiets, onder andere in de "last mile". Met de bus of de auto naar de P+R en vervolgens met de fiets het centrum. Dit om de stad Groningen duurzaam bereikbaar te houden. In de middag nam de gemeente Groningen de gehele delegatie op sleeptouw voor een fietstocht door het centrum van Groningen en de randen van de stad om het fietsgebruik en de infrastructuur te tonen.

Korte foto impressie van het bezoek